Wat is 5G?

5G staat voor de vijfde generatie van het mobiele netwerk en is de opvolger van het huidige 4G-netwerk. De verschillen? 5G heeft vooral een grotere snelheid en minder vertraging dan 4G. Maar aangezien de 5G-antennes betere energieprestaties leveren, is het ook aanzienlijk beter voor het milieu.

Hoe werkt het 5G-netwerk van Orange?

Orange Belgium geeft industriële partners en innovatieve bedrijven al een tijdje de mogelijkheid om met 5G te experimenteren op een standalone netwerk. Dit netwerk, dat bijvoorbeeld gebruikt wordt in de 5G-labs in Antwerpen en Luik, beschikt over een eigen infrastructuur. Hierdoor kan het volledige potentieel van 5G, waaronder network slicing, benut worden. Met network slicing reserveert Orange een stuk van het standalone 5G-netwerk exclusief voor een bepaalde toepassing of klant. Die wordt dan door niets of niemand gehinderd op het netwerk.

Wanneer is 5G in België beschikbaar?

Sinds februari 2022 is de uitrol van het 5G-netwerk een feit. Orange Belgium rolt geleidelijk aan het 5G-netwerk uit op verschillende plaatsen in België. Dankzij de tijdelijke licentie van het BIPT kunnen de Orange-klanten nu al de voordelen van 5G ontdekken.

Waar is er 5G-dekking?

Orange Belgium activeert het 5G-netwerk geleidelijk aan op verschillende plaatsen in België. We starten in Vlaanderen, waar de emissienormen al werden aangepast om 5G te kunnen aanbieden. Antwerpen is het eerst aan de beurt, gevolgd door Gent, de kust, Brugge en Leuven. Zodra het BIPT het definitieve spectrum heeft toegewezen, volgt de rest van het land.

Waarom 5G?

  • Hogere reactiviteit. Dankzij de extreem lage latency maakt 5G de connectiviteit zeer stabiel en betrouwbaar. Het maakt het ook mogelijk om een deel van het netwerk toe te wijzen aan een specifieke klant en zo een naadloze verbinding te garanderen.
  • Hogere snelheden. Dankzij 5G kunnen gegevens uitgewisseld worden met ultrahoge snelheden en dit tot 3 keer hoger dan die van 4G. Zo kan je bijvoorbeeld grote bestanden snel uitwisselen en kwalitatieve videoconferentiegesprekken voeren.
  • Meer verbonden. 5G maakt het mogelijk om miljarden objecten met elkaar te verbinden en hun werking te garanderen. 5G stimuleert innovatie binnen jouw bedrijf.

5G maakt het mogelijk om talrijke nieuwe diensten en toepassingen te ontwikkelen, en dat in verschillende sectoren. Denk maar aan transport (autonome voertuigen), energie (smart grids) of gezondheid (geconnecteerde ambulances). Daarnaast zal het ook opkomende technologieën zoals Virtual Reality en Augmented Reality in een mobiele vorm beschikbaar maken.

5G zal bedrijven in staat stellen hun digitale transformatie te versnellen, verder te innoveren en hun klantenervaringen te verbeteren.