Toonaangevende doe-het-zelfketen gaat voor toekomstbestendige SD-WAN-beveiliging

Een kwestie van tijd

Als Senior Systems Administrator voor Hubo, één van de grootste doe-het-zelfketens in België, wist Jan Van Regenmortel dat het gecentraliseerde netwerk op een gegeven moment niet langer zou voldoen. Omdat de connectiviteit via het hoofdkantoor verliep, hadden Van Regenmortel en zijn bescheiden team de grootste moeite om de systemen op de verschillende locaties in goede banen te leiden. Door de beperkte zichtbaarheid was het netwerk ook brozer en kwetsbaarder voor cyberdreigingen van criminelen die met de dag vernuftiger worden. Dat kon zo niet blijven duren. 

"Alle internettrafiek liep via het hoofdkantoor naar onze winkels. Dat was echter geen oplossing op lange termijn. Onze bedoeling was om de firewallbeveiliging naar al onze winkels te migreren. Daarvoor moesten we de winkeltrafiek kunnen scannen en weergeven wat er op onze locaties allemaal gebeurde. We zijn met vier verantwoordelijk voor de hele server- en netwerkinfrastructuur bij Hubo, dus we waren op zoek naar een oplossing die met een beperkt team eenvoudig te beheren is", aldus Van Regenmortel. 

Evalueren en beveiliging opschroeven

Van Regenmortel wist dat een traditionele netwerk- en endpointbeveiliging in de toekomst niet langer zou volstaan. "Er was meer nodig dan gewoon een opfrissing van onze hardware. Daarom wilden we graag SD-WAN implementeren, een compleet andere architectuur die het mogelijk maakt om op elke locatie lokale internetbreakouts uit te rollen. Hubo heeft meer dan honderd winkels, verspreid over het hele land, dus het was van cruciaal belang dat de nieuwe firewalloplossing ononderbroken netwerkbeschikbaarheid en directe toegang tot clouddiensten garandeerde,' voegt hij eraan toe. 

"Er was meer nodig dan gewoon een opfrissing van onze hardware. Daarom wilden we graag SD-WAN implementeren, een compleet andere architectuur die het mogelijk maakt om op elke locatie lokale internetbreakouts uit te rollen."

Een efficiëntere bandbreedte was een andere vereiste. "Niet al onze winkels hebben glasvezel in de buurt, dus moesten we allereerst de lage bandbreedte opvangen. We gingen op zoek naar manieren om de trafiek te prioriteren om de continuïteit van onze bedrijfskritische activiteiten te waarborgen."

De handschoen oppakken

"Als kleine afdeling was het vervangen van de oude firewall en het upgraden van onze hardware ter plaatse een immense uitdaging. We benaderden vier of vijf toonaangevende firewallverkopers en probeerden enkele firewall-wificombinaties uit, onder meer de Barracuda CloudGen Firewall," vervolgt Van Regenmortel.

"Toen duidelijk werd dat we voor Barracuda zouden kiezen,

moesten we nog beslissen welk bedrijf ons zou adviseren in verband met onze architectuur en ons technisch zou ondersteunen.Tijdens de testfase deden we een beroep op de expertise van de ingenieurs van Data Unit | Member of BKM. We waren onder de indruk van hun open communicatie en het was duidelijk dat ze wisten wat ze deden. Dus toen het tijd was om een partner voor onze oplossing te kiezen, bleven we bij Data Unit. Dat ze de beste Barracuda-certificaten in België kunnen voorleggen, maakte de beslissing een stuk gemakkelijker."

De drie bedrijven werkten allemaal samen om de netwerkbeveiligingsoplossing voor de winkels van Hubo op punt te stellen. Barracuda had al gauw een proof-of-concept klaar. "Meestal duurt het ongeveer een maand om zo'n proof-of-concept te testen. Het team van Barracuda stelde zich van meet af aan flexibel op en we mochten de toestellen gedurende enkele maanden verkennen en uitproberen. Alles verliep bijzonder vlot. Er waren geen prestatieproblemen en het hele systeem werkt ook nu nog zoals het hoort."

De teugels overnemen

Met de Barracuda CloudGen Firewall maakt het team van Hubo handig gebruik van het Barracuda NextGen Control Center: één enkel uniform platform om het netwerk te bedienen en te beheren.

Dankzij de geautomatiseerde implementatie duurt het amper een paar minuten om de winkelomgeving te configureren. Van Regenmortel legt uit: "Omdat we alles met één ruleset kunnen beheren, besparen we heel wat tijd en middelen. De mogelijkheid om één algemene ruleset toe te passen, maakt het mogelijk om instellingen eenvoudig van de ene winkel naar de andere over te zetten. En wanneer we een toepassing moeten bijsturen, hoeven we maar één regel aan te passen die op alle locaties wordt toegepast. We kunnen onze - al dan niet tijdelijke - winkels als het ware met één druk op de knop met elkaar verbinden."

Bovendien is het opsporen en oplossen van problemen met de oplossing van Barracuda niet langer giswerk. "Naadloze, end-to-end zichtbaarheid betekent dat we de netwerkprestaties eenvoudig kunnen weergeven en opvolgen en dat we snel problemen en directe bedreigingen kunnen opsporen."

"We kunnen onze cloudgebaseerde toepassingen ook effectiever monitoren om er zeker van te zijn dat alles op topsnelheid draait. Het scannen van next-gen toepassingen ging bijzonder moeizaam op onze oude hardware, dus we werden voortdurend geconfronteerd met prestatieproblemen. VPN bood hier de uitkomst en dus hebben we dat ook mee geïntegreerd."

"De firewalloplossing van Barracuda heeft onze manier van werken echt veranderd. Er is geen andere oplossing op de markt die hieraan kan tippen. We zijn er bijzonder blij mee."

 

Wie?

 • Belgische doe-het-zelfketen
 • Gevestigd in Wommelgem
 • 1.000 werknemers
 • 150 winkels, waarvan 75 franchisewinkels

Uitdagingen

 • Firewallbeveiliging migreren naar winkels
 • Netwerkbeheer stroomlijnen en zichtbaarheid vergroten
 • Connectiviteit verbeteren en trafiek regelen

Oplossingen

 • Barracuda CloudGen Firewall

Resultaten

 • De netwerkprestaties worden eenvoudig weergegeven en opgevolgd
 • Winkelconfiguratie in enkele minuten dankzij automatisatie
 • Flexibiliteit om toenemende trafiek en vraag op te vangen
 • Cloudgebaseerde apps draaien op topsnelheid

BLIJF OP DE HOOGTE

Wij houden onze klanten up-to-date met de BKM Update.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF